Burleski ja visuaalinen estetiikka I : Tutkimuksen lähtökohdat

Olen tovin miettinyt omia intressejäni tehdä tutkimusta (suomalaisen) burleskin parissa. Tutustuin burleskiin kandidaatin tutkielmani yhteydessä, josta kerroin enemmän tekstissäni Kandidaatin tutkielma nykyburleskista (linkki tekstiin). Tuolloin sain ensikosketukseni ilmiöön nimeltä burleski, ja se jäi pyörimään mieleeni. Myös pro graduni lähestyi burleskin maailmaa, tosin eri lähtökohdasta. Gradussani burleskin tarkastelu rajautui käsittelemään suomalaisen revyyteatteri Punaisen Myllyn (1946–1967) maailmaa, jota jossain määrin voi ajatella oman aikansa burleskina. Gradun lähtökohtana oli suomalaisen revyyteatteri Punaisen Myllyn revyyesitysten etnisyyden ja naiseuden representaatiot. Pohdin muun muassa katseen merkitystä (nais)vartalon eksotisoinnin ja erotisoinnin välineenä ja kuinka näitä puolestaan vahvistettiin visuaalisten elementtien (puvustus, lavastus, rekvisiitta) avulla.
Burleski on opintojeni jälkeen jäänyt pyörimään mieleeni. Halusin jatkaa jollain tavalla aiheen tutkimista, mutta en kyennyt määrittämään näkökulmaa. Ajatus jäi hautumaan muutamaksi vuodeksi. Törmäsin sattumalta viime keväänä muodin tutkimukseen ja asiaa pohdittuani, koin muodin tutkimuksen olevan väylä burleskiaiheiseen tutkimukseen. Olen nyt muutaman ajan pyöritellyt mielessäni ajatusta siitä, onko olemassa (enemmän tai vähemmän universaalia) ilmiötä nimeltä burleskimuoti ja miten sitä voi määritellä?

Käsillä on (tietääkseni) ensimmäinen tapaustutkimus (suomalaisesta) burleskimuodista. En ole toistaiseksi törmännyt tästä aiheesta tehtyihin tutkimuksiin. Myöskään maailmalla ei aihetta ole tutkittu omana ilmiönään, vaan lähinnä viitaten muotialasta puhuttaessa. Burleskista ilmiönä on muutamia populaareja tietoteoksia, joihin voi tutkijana tukeutua selvittäessä ilmiön taustoja. Burleskista on tehty lisäksi muutamia opinnäytetöitä erityisesti pro gradutasolla, mukaan lukien oma graduni, Toiseuden lumo (linkki graduun).

Koska aihe on tutkimuksellisesti uusi, olen asian kanssa samaan aikaan innoissani ollessani ”eturintamassa”, mutta koska uusi tieto rakentuu aina vanhan tiedon pohjalle, kaipaan myös aiempien tutkimusten tuomaa taustatukea. Alustava lähtökohtani on fenomenologinen, ilmiötä itseään tutkiva sen omassa kontekstissa, oman yhteisönsä näkökulmien kautta rakentuen. Tutkimuskokonaisuuteni ensimmäisessä vaiheessa kokoan aineistoa sähköpostihaastattelujen kautta. Sähköpostihaastattelu on burleskimuotiin ja burleskin visuaalisuuteen liittyvä puolistrukturoitu teemahaastattelu, jossa on tarkoitus kerätä burleskitaiteilijan omia ajatuksia burleskin visuaalisuudesta, ilmaisutavasta ja burleskimuodista.

Käytän tutkimukseeni liittyvien tekstien otsikoissa tämänkin kirjoituksen otsikkoa: Burleski ja visuaalinen estetiikka, ja numeroin tekstit juoksevin numeroin.

Jätä kommentti